ציפורים ובעלי חיים מתקשרים באמצעות שפה משותפת. התקשורת וקריאות האזהרה עוזרות להם להימנע מסכנות. למעשה, גם אנחנו בני האדם "מתוכנתים" להבין את השפה הזו. הסיבה לכך היא שבמשך מאות אלפי שנים היו אבות אבותינו תלויים במיומנות זו כדי לשרוד, מכיוון שגם הם, כמו הציפורים, היו צריכים למצוא מקורות מזון ולהיות במודעות גדולה כלפי טורפים.
החיים בעידן המודרני מעצימים את הניתוק מהטבע, מהעצמי ומאחרים. תרגול של שפת הציפורים מעניק חיבור עמוק ומלא יותר בכל תחומי החיים: במערכות יחסים, בקריירה, בהשתייכות לקהילה ובכלל. חל שיפור ביכולת לחוש אמפתיה, חמלה ורגישות לעצמי ולאחר, ומשתכללת יכולת ההקשבה והמודעות.
שפת הציפורים היא כלי עוצמתי לחיבור בין האדם לסביבתו. היא מאפשרת הבנת "המסר", או "הגלים" שאנו שולחים באופן מתמיד לסביבה בהתנהגות שלנו ובשפת הגוף שלנו. הציפורים תמיד תספרנה לנו מה אנחנו משדרים לסביבתנו.
הבנת שפת הציפורים מבוססת על הכרות מעמיקה עם מקום מסוים. עם העמקת ההכרות נלמדים רזיו של מקום: אילו ציפורים חיות בו? היכן הן אוהבות להסתובב? איפה הן אוכלות? מתי הן מופיעות? מתי הן חסרות? אילו קריאות הן משמיעות? ועוד...
הכרות מעמיקה זו מאפשרת לנו להבחין בהתנהגות שגרתית שאומרת שהכול בסדר. השלב הבא הוא להבין שמשהו לא בסדר מבחינת הציפורים, חתול שעובר, נחש שמטפס על עץ, שועל שחומק בין הצללים, מצבי רוח מסוימים אצל בני אדם ועוד.... הציפורים תמיד תדברנה על זה ואנחנו יכולים להבין אותן. החיים בעידן המודרני השכיחו מאתנו את ההבנה הבסיסית הזו, וככל שאנו מתרחקים מהבנה זו, בין היתר בעקבות המהפך התרבותי והשינויים הדרמטיים במערכות האקולוגיות, כך הצורך בה הולך וגדל.
שפת הציפורים עבור בני האדם היא דרך להבין תקשורת בין מינים. שפה זו שונה משפתנו אנו בכמות המידע שעוברת בין הפרטים. שפתנו עמוסה לעייפה ואילו שפת הציפורים מרוכזת וממוקדת. כשתרכוש הבנה בסיסית של הנושא ושל המערכת האקולוגית סביב הבית שלך, תופתע כמה מידע עובר דרך שפת הציפורים.
בספרו Blink מדבר הסופר מלקום גלדוול, על היכולת התפיסתית המופלאה של המוח האנושי ועל כישרונו לסנכרן כמות אדירה של חלקיקי מידע קטנים, כדי לייצר תובנות עצומות בשבריר של שניה. חלק מהותי מתרגול שפת הציפורים מיועד להיזכר מחדש ביכולת מופלאה זו.
ההיסטוריה של שפת הציפורים
משחר ימי האנושות חיו בני האדם בקרבה גדולה עם ציפורים ובעלי חיים, והתנהגות הציפורים עברה פרשנות ברמות דיוק שונות ולמטרות שונות. לציפורים ישנם כמה דגמי התנהגות אשר חוזרים על עצמם בכל רחבי העולם. דגמים אלו נותנים מידע למתבונן בהם אודות טורפים, אנשים הנמצאים בקרבת מקום ובעלי חיים נוספים בסביבה. ידע מסוג זה עדיין נפוץ מאוד בקרב תרבויות של ציידים- לקטים, מהג'ונגלים של האמזונס ועד למדבריות של אפריקה. במיתולוגיות רבות של תרבויות עתיקות ישנם סיפורים אודות יכולתם המופלאה של האנשים לזהות את הבלתי נראה, כתוצאה מרגישות שפיתחו לשפת הציפורים. המיומנות הזו משמשת כעזרה לפני היציאה לציד או כאמצעי הגנה מפני איומים שונים. (ראו דף "מקורות" באתר זה).
שרידים של ידע קדום זה שרדו גם בתוך התרבות המודרנית-תעשייתית, בכתמים קטנים מאוד בקרב אנשים אשר עדיין עוסקים בציד או בהתבוננות שקטה בטבע.
ידוע לפחות על קבוצה אחת של אינדיאנים משבט האפאצ'י בהרי הסיירה, אשר שמרו על אומנות זו ברמה גבוהה ביותר, עד שעברו לחיות בשמורות. הפסגות הגבוהות של אזור מחייתם היוו מקום אידיאלי לתצפית בתנועה של ציפורים ממרחק רב, במטרה לאתר תנועה של כוחות אויב. ידע זה הועבר מאדם לאדם בדרך של חניכה לחיבור עמוק עם הטבע.
סרטון קצר (באנגלית) בו מספר ג'ון יאנג מהי שפת הציפורים